stad aalst

... Kaffeiken oit

De spanning is om te snijden. Drankencentrales zijn geplunderd. Liebaut, Las Fiestas en de Kringloop kloppen overuren. Carnavalsgroepen checken hun generatoren en dubbelchecken toch nog eens alles met de meetlat ­– dat er morgen geen ongelukken gebeuren!

Het kriebelt, dus pakt de Oilsjteneir alvast alles mee wat hij pakken kan. Er staan nog carnavalsmatchen te wachten in Schotte en ’t Forum. Er is het Jefkesbal in Sint-Anna. Kinderen slepen hun ouders richting de keiremis. Gelijk hebben ze, want morgen zijn die uitgeknipte bonnekes van de Chipka toch geen hol waard.

Wat speelt zich ondertussen af achter die fraai beschilderde ruiten? Enkele dapperen zielen lopen zich het vuur uit de sloffen. Sommigen plakken hun muren en vloeren af. Anderen halen het meubilair buiten en rollen vaten naar binnen. Sommigen stapelen torens van plastieken wegwerpbekers. Anderen geloven niet in het eeuwig leven. Ze nemen het risico en schenken “bier mé klas in e vaasken of e rebbekes gelas”.

Wie zijn deze helden? Deze nobele heren en klassedames?

Het zijn de Aalsterse cafébazen en -bazinnen die vedrom oepen zen me carnaval! De Groeite Mert, ’t Vredeploin en de omgevink van ’t Stausje zagen we gisteren al. Vandaag gaan we naar …

 

D’Aatemert

Er zijn cafés. En er zijn legendarische cafés. Sommigen waren er al toen keizer Kamiel nog als een jong veulen over de Aalsterse straten huppelde. Ze liggen verspreid over de stad en bieden niets minder dan een totaalervaring. Authenticiteit. Kiekevlees. Eer die oeroude traditie van “kaffeiken in, kaffeiken oit” en breng ze een bezoekje. Zoals op d’Aatemert.

Play City

De Canterbury kreeg in 2012 een grondige renovatie. De volkssfeer bleef onaangetast. Ga eerst met de jetongs speilen in de Play City en kom nordieng in de Canterbury e pintje drinken!

Of zit op de eerste rij bij het einde van een tijdperk. Krabbel nog een laatste keer op handen en voeten den Titus binnen en buiten. ’t Is nu of nooit, want eens de lente ontluikt gaat bazin Anita op pensioen!

Titus

Anita is een ware legende. Nadat het boosaardige AB InBev de Aalsterse godendrank sardonisch gniffelend de nek omwrong, bleef de kranige zeventigster als laatste cafébazin Safir van ’t vat tappen. (Pour la petite histoire: Antoinette, die andere Aalsterse heldin, deed dat met evenveel overgave in het in 2013 op welverdiende rust gegane oudste cafeetje van Aalst: In Den Biekorf.)

Inmiddels is de opvolging verzekerd. Safir valt niet meer te schenken, maar legendes zullen blijven komen! Zij en haar café werden in 2016 muzikaal vereeuwigd door Gewoein Gilles & Ruben. Jani Kazaltis wou vorig jaar nergens anders zijn. Linde Merckpoel jaagde haar anthem door de nationale radio.

Den Den Studio Brussel Facebook Gilles Van Schuylenbergh

Shout out voor de grande dame van de Sint-Jansstraat: Allez Marina, Allez Marina! En pakt er eentje mee in Den Den!

Geraak je niet door de kolkende, meurende mensenmassa? Spoel dan je teleurstelling weg in Het Volkshuis (Opgepast: vergeven van de sossen!) of Ze Mex (Bekend van de fabuleuze karaokeavonden en meer!).

 

Ver (grote en kleine) kinjeren

Wanneer de pubers met hun zelf omgebouwde winkelkarren tussen het terroriseren van de foorkramende lokale middenstand op de Hopmarkt door wat tijd vinden, het toch wat te koud is oon De Post en Sarah van Café De Post iedereen boiten kegelt omdat den bierpong helemaal uit de hand loopt, der precies toch wat ska manen in den Barca Bere zitten, het knusse Clubken te klein is en daar ook helemaal niet te clubben valt, en The Music Club al toe is …

Carnaval 2018 Café Cosa Nostra

… Dan brengt Carnavalskaffei Cosa Nostra in het Rozemarijnstraatjen de redding! Met “doisendag oeverdag Ricard moment vanaf 14u!” En “ontboit me kaffekoeken of broeikes smeir'n!”

... Of drie dagen raven en baven in de Kerkstraat! THE GATES ARE OEPEN in de Promille, den Backstage, en Den Heiligen Gheest! Clubben, clubben, clubben! Moilen, moilen, moilen! Doef, doef, doef! Slapen doen we wel later als we dood zijn. Dienen Oxy kan er dus ook wel nog bij!

 

Intermezzo:

Even twee simpele woordspelingen.

Carnaval 2018 Café t Soleilken Ideaal om de zondagstoet te zien

Regen op zondag? Ga naar de Soleil.

Pas op, pas op, want van pintjes werdje ge zat!” Dus drinkt op toid e woaterken in La Tour d'Eau aan de Watertoren.

 

D’Oithoeken

Verlaat je comfortzone en trek eens de wijde wereld in. Vlieg, vogeltjes, vlieg! En ontdek exotische locaties zoals:

 

’t Hoeksken!

Een vrolijk volkscafé op ’t hoekske van de Valerius De Saedeleer- en Pieter Couckestraat. Opletten, kinjeren: dat zijn twee bekende Aalsterse schilders! Die kennis komt ooit nog van pas. En hierbij heeft Biensoigné weer haar educatieve streefcijfers op zak. Hupsakee!

t Hoekske

’t Hoeksen is de favoriete trekpleister van enkele notoire losse groepen zoals het mediagenieke OLG Karnaval – bekend van de 2017-hit “Samsonseks”! Met hardgekookte eikes op de kaart en … als je heel braaf bent maakt Christiane je misschien wel nen boterham.

En als je dan toch in de buurt bent van de Koolstraat … Waarom geen pitstop in Café Romeo (een geliefde verzamelplaats voor voil jeanetten op doisendag die zo verstandig zijn om hun vraan thuis te laten), Stad Oilsjt (op een steenworp van de Liebaat!) of de Chaplin (op een steenworp van Stad Oilsjt!)

 

Domino’s!

Niet te verwarren met de gelijknamige pizzazaak op het Statieplein, wiens ongemanierde roekeloze bezorgers met ware doodsverachting door Aalsterse binnenstraten maaien. Wel het café in de Gentsestraat, refererend naar het zwarte Ku Klux Klan-achtige carnavalskostuum waarmee de jeugd in de jaren stillekes de straten terroriseerde.

Dominos

Als ze maar kunnen terroriseren!

 

Cafe de W!

Als je iets verder doorstapt richting het stadscentrum zie je aan je linkerkant Cafe de W. Stap eens binnen en vraag eens aan den toog op wat die naam nu eigenlijk slaat.

 

Negasonic!

Die atoomkelder op ’t einde van de Pontstraat.

Negasonic

Met tussen de carnavalliedjes door een divers palet aan zware gitaren uit de donkerste krochten van de muziekgeschiedenis!

 

Sint-Annakring!

Geliefd bij tal van kleine, middel- en grote carnavalsgroepen! Probeer eens een baaleke van Viviane om weer op krachten te komen!

 

Oever ‘t woater

Is Café Melody oon de veirkemert gesloten? De Melody?!? Of lagen die sjarels van stad Aalst te slapen toen ze de lijst met de 44 open horecazaken opstelden? De uitgeslapen Biensoigné-redactie telt overigens maar 41 koten in die pdf, waaronder één failliete.

Niet getreurd! Er valt nog steeds te drinken “oever ’t woater” – waar de inboorlingen van het barre niemandsland “Rechteroever” huizen.

Tapaloca De Scheepvaart

Op een steenworp van de Sint-Annabrug pronkt het gloednieuwe Tapaloca - vroeger zat daar café De Scheepvaart. De redactie wordt moe, dus ge zult het met diene foto moeten doen! Nen tapasbar, maar met carnaval valt er voor de verandering nen dikke pasta te fretten en al. Links van de konker op de River Droite, tref je dan weer de Chopin.

 

Speciale vermelding:

De Bjein Treizen. Die houden carnavalscafé in de Korte Zoutstraat. Niet ver van Café Belfort.

En Kop Oever Kloeiten wordt niet vermeld, of wat? Niet memmen! Die zaten er gisteren al in!

 

Ziezo, lieve kinderen.

Geniet ervan, geniet ervan. Want de komende drie dagen zijn vluchtig en vergankelijk, zoals de relatie van Merijn en Pommeline na Temptation Island.

Zjangsken

En onthoud: “Kaffeiken in, kaffeiken oit!”, niet “OLV’ken in, OLV’ken oit!”. Daar vallen geen prijzen mee te verdienen.

Zeg dat Zjangsken het gezegd heeft.

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat