stad aalst

HIPHOP

Terwijl de Biensoigné-hond nog 203 slapeloze nachten naar de maan blaft alvorens hij weer compleet loos kan gaan op BETONG2018, stromen de wenslijstjes toe in onze mailbox. Dat klopt, lieve kinderen! Je persoonlijke “top 3” wordt nog steeds aandachtig besnuffeld op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tupac Shakur reanimeren zit er niet in. Knetterkwabbende fatso Kanye betrouwen we even niet. Opoe Eminem voelt zich met zijn 45 lentes stilaan te oud om naar Aalst af te zakken, het gammele wrak. Maar verder is alles mogelijk! Gouden tips worden royaal beloond. Op 11 november trekt de goede heilige man tien gelukkige winnaars van een BETONG2018 duo-ticket uit zijn mijter!

Goh, goh!

Je moet het trouwens niet te ver gaan zoeken. Op dit ondergelopen postzegeltje struikel je sinds kort over hopen adequaat spul. Enkele jaren terug beweerden kwatongen nochtans dat de vaderlandse hiphop in de kippenstront lag te ruften. Lijdzaam keken we toe hoe Hollandsche goochemerds ondertussen de YouTube- en iTunes-hits bij elkaar scharrelden.

“Martinus van Tours, patroonheilige van deze keizerlijke stee! Verlos ons van Boef, Ronnie Flex en Lil’ Kleine!”, prevelde de Biensoigné-hond. De goede heilige man nam zijn vers geslepen katana, sneed een stuk van zijn mantel en wapperde hem over ’t pralineland. En zie! Het stof dwarrelde uit de ogen van de ongelovigen. En ze zagen wat er altijd al was. Adequate hiphop, zomaar voor het grijpen.


KLANK2017 affiche webEn gegrepen wordt het! Vorig jaar harkten de jonge hemelbestormende vaandeldragers een shitload Red Bull Elektropedia Awards-nominaties bijeen in Brussel. Maar het bruist ook duchtig buiten de metropool. Want de komende weken gebeuren er straffe dingen aan de West Coast van den Dender.

28 oktober komt Brihang aangewaaid vanuit West-Vlaanderen. Daar praten de mensen raar, maar daar kunnen ze ook niet veel aan doen. Het zijn ochere West-Vlamingen. Maar die Brihang doet er iets mee. De Nieuwe Lichting in zijn zakken steken. Een debuut van een plaat droppen. Beeldhouwen met het alfabet alsof het een koud kunstje is. Dat is het nochtans niét.

Op KLANK komt de man himself het eens allemaal uitleggen met een keynote in de Werf. Boef heeft naar schijnt al een commercieel geruite Atoma-schrift en een family pack Stabilo Boss fluo’s aangeschaft. ’s Avonds smijt de begaafde woordkunstenaar er nog een optreden tegenaan. Brihang, niet Boef hein patj.

Beatsforbeaches brengt diezelfde dag een valies vol eclectische ritmes mee. De Aalsterse vocalist Alden ‘LEON’ Dolomingo en Astro van Stikstof (nog steeds Zwangere Guys favoriete element op de tabel Mendeljev) van komen er vrolijk in graaien.

En tussendoor trapt Gewoon Ruben het roestige hangslotel van het donkere opnamehok waar hij zich afgelopen weken verschool. Nieuwe pisnijdige tracks, met hier en daar een poëtische toegeving.

 

In de herfstvakantie leggen hiphopfans een hattrick tussen de palen van hun agenda. Wie dit jaar op BETONG was, zag Wawa de openingsshow inpakken. AJ Tracey wikkelde er nog een ferme strik rond. Het grime-heerschap uit West Londen vroeg de jonge Aalstenaar terug op het podium tijdens zijn set. Sjieke aanbevelingsbrief om hem donderdag 2 november aan het werk te zien in de Cirque Mystic. Lord Gasmique verlaat zijn Brusselse troon voor een blitzbezoek aan Wawa’s hometown.

Broeder ik ben er nog steeds / Bijna tien jaar in de game vriend / De meest relevante van Nederland”, met de niemand sparende splinterbom “Als ik drop” laat Fresku weten dat hij nog leeft. Niet dat we daar aan durfden twijfelen. Het binnenland boert goed in de moerstaal, maar om de Frisse kan niemand heen. Hij perste er dit voorjaar al de samenwerking “Juice” uit met MocroManiac. Veel grappen en grollen, geniaal verpakte wijsheden. Maar ook af en toe wat durven janken met een essentiële song als “Tijd Loopt”. Dát is de kracht van hiphop, en haar vuist balt zich ook hier steeds harder.

HipHop Sir Jees Nosta Fresku Mocromaniac 3 november

Vrijdag 3 november brengen de Nederhoppers hun gigantencollab naar de Opwijkse Nosta. En krijg nou harige uitgezakte tieten: de Geile Gleuf Maddefakkers verzorgen het voorprogramma!

Als de Gleuven drie jaar na hun zwanenzang op BETONG2014 een Lazarus doen, dan roert er zich wel wat. Gooi daarbij nog de najaarseditie van Heftig de zaterdag daarop – Zwangere Guy! Gewoon Ruben! – in de Cirque… En de wetenschappelijke bewijsvoering is snel gemaakt.

Quod erat demonstrandum, flap! Hiphop heerst als nooit tevoren. En al zeker in de West Coast aan de Dender. Die Biensoigné-hond trekt het wel nog even tot 10 mei 2018. In afwachting: spit ons die aanraders op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat