stad aalst

Cirk! 2017

Juicht ende jubelt, lieve kinderen! Want nu vrijdag entert Cirk! het stadscentrum!

Met fosforescerende menselijke verfborstels, zwabberende acrobaten, halve en hele zotskappen, sowieso op één of ander sterk spul trippende Franse danseuses, een soepblik koperblazers, trapezewerkers met je reinste doodsverachting, Schäfferoten in vroegtijdige verkiezingsmodus, en een stel dabbende beren.

41 artiesten en compagnies van einde en verre zwermen drie dagen lang door de Aalsterse straten en pleinen. Tenzij je in een kartonnen doos bivakkeert, vond je vorige week het fraaie programmaboekje in je brievenbus. Natuurlijk zijn de mannen van den ILvA daar juist weer mee weg.

Geen paniek! De hele santenboetiek valt ook online uit te pluizen. Is ’t weer allemaal te veel moeite, jeugd van tegenwoordig? ’t Was te peizen. Gelukkig heeft de Biensoigné-redactie tijd met hopen voor wat schiftingswerk!

 

Cie A Pas Contés – Ivre déséquilibre // VRIJ 17.00 u., ZA-ZO 16.00 & 20.00 u. @ Vredeplein

"Ivre déséquilibre", is mooi Frans voor "grat scheef gaan". Op vrijdag om 17.00 u. balanceren de barmannen van Cie A Pas Contés op barrels én borrels te midden van het Vredeplein.

Cirk Cie A Pas Conté

Ze trekken daarbij al eens wat nietsvermoedend volk uit het publiek, dus laat je schroom maar thuis. Herkansingen op zaterdag en zondag.

 

Openingsavond met Senne Guns & Mulligan Project // VRIJ 19.00 u. - vermoedelijk tot de mensen willen slapen @ Pupillen

Cirk! kleurt dit jaar meer dan ooit buiten de lijntjes. Circus- en straattheateracts zingen broederlijk Kumbaya met danscompagnies en muzikanten. Melomanen reppen zich vrijdagavond naar de Pupillen.

Curator Stefan De Winter sleurde Senne Guns eigenhandig bij zijn krollen naar de Aalsterse Heimat. Hij brengt er om 20.30 u. Opus 3, Empathie. "Een speciaal geval", aldus de organisatie. Daar valt mee te leven.

Cirk Senne Guns

Het cocktailshakende Belgische duo Company Midnight haalt tussendoor dolle fratsen uit in hun Little Sinner's Bar. Mulligan Project blaast de openingsavond uit met werk van cool jazz baritonsaxo – even ademhalen – fonist Gerry Mulligan. 

 

Vincent Glowinski  – Human Brush // VRIJ-ZA 22.30 u. @ Grote Mark

De pièce de résistance van deze editie moet wel Human Brush zijn. Vincent Glowinski, die in een vorig leven als straatkunstenaar Bonom de Brusselse skyline met gigantische walrussen, vossen, struisvogels en spinnen verrijkte, krijgt het oude stadhuis als canvas.

Cirk Vincent Glowinski   Human Brush

Een blaft van een projectiescherm, ondergrondelijke videobeelden, muziek. Dat versmolten met Glowinski’s alle kanten heen kronkelend pezig lichaam en de Human Brush is feit. Wie hem afgelopen week op Pukkelpop zag, reserveert nu al een plaatsje in ’t gat van de mert.

 

Cie Equinote – FaceCachée // VRIJ 20.00 u., ZA 14.00 & 20.00 u., ZO 16.00 u @ Stadspark

Bekentenis: dat van die dabbende beren was een leugen. Maar er zijn wel paarden! En ze kunnen kunstjes. En wat voor kunstjes! Hortsik, richting het stadspark! Daar pronkt de FaceCachée-marquee van Cie Equinote. Vier dresseurs met ultraflexibele ledematen en vijf edele dieren beloven een spektakel van jewelste.

Cirk FaceCachée

Vooraf een gratis ticketje scoren is een must, want er zijn slechts 400 zitjes in de tent. Pas vanaf 6 jaar, btw. Die enge paarden toch.

Wie niet genoeg krijgt van elegant hoefijzerwerk, pikt ook nog Tempo d’Eole op de Graanmarkt mee. Voorstellingen op zaterdag en zondag, om 14.00 en 16.00 u. Eén paard deze keer, een braaf exemplaar bovendien.

 

BOT – Ramkoers // ZA-ZO 16.00 & 20.00 u. @ Sint-Maarteninstituut

Nog een week en ’t Klein College ketent weer tien maanden lang honderden beklagenswaardige scholieren aan de schoolbanken vast. In afwachting van de penitentie verwelkomt ’t SMI de zelfverklaarde audiomachinisten van BOT.

Cirk Bot Ramkoers

Deze gevaarlijk loerende Hollanders dus. Gewapend met allerhande rondslingerend gerief beuken en aaien ze de speelvloer. Een beetje zoals de clown van Slipknot, maar dan cultureel verantwoord. Vergeet niet een uur voor aanvang je gratis entreeticketje te halen.

 

Cie Dyptik – D-Construction // ZA-ZO 17.00 & 21.00 u. @Hopmarkt

Hangjongeren?

Cirk Dyptik foto met publiek

Nieje, nie. Het zijn de rondspringende energy bars van Cie Dyptik. Hun D-Construction garandeert "een zeer energie hiphopdansvoorstelling met een spannende beat en een oriëntaalse twist." Hiphop op de HOPmarkt? Programmatie met voorbedachten rade.

 

Bal Populair // ZA 21.00 u. - tot de buren komen kloppen @ Pupillen

¡Ay, qué calor! Het KMI prognosticeert temperaturen tot 26°! Allen teenslipperwaarts naar de Pupillen. Daar pierewaait zaterdagavond het inmiddels legendarische Bar Populair. Trouwe Cirk!- gangers herinneren zich nog het verwarmd voetbadje van de vorige editie. Dit jaar staat er een heuse MobiloPool. For the bigger and bolder!

Cirk Bal Populair gaat all in

Duik het zwembad in, grabbel een cocktail mee, en zwaai vervolgens de nacht uit op de beats van Discobar Tenerife terwijl Mayweather en McGregor elkaar elders de frontaalkwab inknotsen.

 

Pieter Post – Polynesisch Vuurwerk // ZO 16.00 u. @ Grote Markt

Rond Pieter Post en zijn Polynesisch Vuurwerk pingelen een hoop vraagtekens. Waarom is Cirk! één van de weinige festivals die deze man carte blanche gaf? Waarom leidt Google Search ons enkel naar links over een Britse animatiereeks?

Cirk Pieter Post

Wat gebeurt er nu precies met al die onschuldige namen die zich vooraf opgaven voor de voorstelling? Waarom haakte de Staatsveiligheid halverwege ons informatief telefoontje in? Hoe komt het dat die Polynesisch Vuurwerk-show maar één keer wordt opgevoerd? Wat heeft dat verontrustende “Je bent gewaarschuwd.” te betekenen?

Verdacht. Hoogst verdacht, Pieter.

 

Cirk!-zomerbar en zotte choreografieën // ZA & ZO 15.30 - 22.00 u. @ De Gendarmerie

De Rijkswachtkazerne. Ooit wreven de gendarmen van de Denderstraat er fier over hun statige snorren. Toen pakte het korps zijn boeltje en kwijnde de kazerne weg in de vergetelheid. Op een dag regende het dikke flappen en zo herrees het complex uit haar assen als creatieve broedplaats "De Gendarmerie".

Cirk Willi Dorner

Dit weekend tref je er de Cirk!-zomerbar aan. Tussendoor voeren Cie Willi Dorner en Cie 100 Issues hoogstmerkwaardige choreografieën op. De 100 Issues zwalpen alle verbeelding voorbij aan masten. De Willi’s vallen nog het best te omschrijven als Kraftwerk zonder synths.

 

Les Commandos Percu – Silence // ZO 22.00 u. @ Parking Keizershallen

Zondagavond kraamt het circus op. Immer voorwaarts, om nieuwe oorden te entertainen. Maar voor het doek valt, de harlekijn een traan wegpinkt en de kuisdiensten een container paardenkak bij elkaar vegen, laten Les Commandos Percu de Keizershallenparking nog eens goed daveren. Hun show laat zich samenvatten als: Rammstein met pauken.

Cirk Les Commandos Percu

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat