De Ronde

Zondagochtend. Vlaanderens Mooiste. 247 dapperen verzamelen zich aan het eeuwenoude Steen te Antwerpen. Nog even. Nog even en deze helden zullen kasseien en hellingen bedwingen alsof ze er voor geboren waren.

En kasseien en hellingen zijn gevaarlijk. Vraag maar aan alle hooggehakte vrouwen en rolstoelgebruikers die dagelijks de Grote Markt trotseren. Om nog maar te zwijgen van de kinjerkoesjen! The struggle is real.

Terug naar Vlaanderens Mooiste.

Ondragelijke obstakels trotseren. Boosaardige demonen en klopgeesten die luisteren naar namen als “De Muur van Geraardsbergen”, “Koppenberg”, “Kruisberg”, “Paterberg” en “Oude Kwaremont”.

Voel je hem ’s nachts al onder je bed aan je tenen kriebelen, die Oude Kwaremont? Kriebel, kriebel. Da’s niet zomaar om te kietelen.

18 04 04 Sagan valt op de Oude Kwaremont

Ziede Sagan lachen, soms?

Ja, ja. De Ronde is geen kermiskoers.

It’s not a race but a war game, zei Bernard Hinault ooit.

Bernard wie? Bernard Hinault! De Fransman die vijf keer de Tour de France won. De Ronde, die won hij dan weer nooit. En vermoedelijk zei hij dat niet in ’t Engels, maar in 't Frans. Maar dat bekt niet zo lekker, he.

En wij?

Wij zullen toekijken. Wij zullen toekijken, van de onrustige start in het mistroostige Antwerpen, tot de verlossende aankomst in Oudenaarde.

We zullen toekijken, terwijl Aalst kilometer na kilometer wat meer de boel afbreekt. Toekijken, tot een waar volksfeest ontsteekt.

18 04 01 Dorp van de Ronde

Ziet! Die oligarchen en schurken van Flanders Classics zeggen het zelf.

Toekijken, vanaf 11 uur ’s morgens op de van zomerterras en reuzenschermen voorziene Grote Markt! Met Carlsberg en Kwaremont van het vat! En hapjes op basis van alle niet-verkochte VIP-kaarten van vorig jaar. Houd het dus maar bij een licht ontbijtje vooraf.

Toekijken, vanuit het “Het Oilsjters Flandrien Derp” op het Werfplein!

18 04 01 De Ronde van Vlaanderen Cimorné Zondag 1 april 2018

Toekijken, vanop de wielerpiste van de Cimorné!

Toekijken, vanuit met allerhande zotte promo’s gooiende cafés als de Vulcano, Oathentique, Bar RomarinDe Geniepegen Drauk, AMOK, en Coaster!

Toekijken, zelfs van in het verre Meldert op het groot scherm van Hof Den Tuitelaar.

 

Want je bent nu eenmaal een legendarische aanloopstrook richting de Vlaamse Ardennen, of niet.

En na de aankomst van de zigzaggende lijken? Dan is er de nacht! Want maandag is nen officiële feestdag!

En nu naar buiten, en snel wat. Want daar is de platwals al!